Heerenhoek.nl | Amac terrein krijgt nieuwe bewoners
17086
post-template-default,single,single-post,postid-17086,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-14.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Amac terrein krijgt nieuwe bewoners

Amac terrein krijgt nieuwe bewoners

Geen arbeidsmigranten, maar huizen op het Amac-terrein.

Wijziging in de plannen

Arbeidsmigranten komen er niet te wonen, maar het oude Amac-terrein in ‘s-Heerenhoek is wél (weer) in beeld om er woningen te gaan bouwen. De eerste zes huizen gaan naar verwachting dit najaar al in verkoop, verwacht Martijn van Sabben van bouwbedrijf Fraanje. Die komen in een rij op de hoek van de Cingeldijk en de Prins Hendrikstraat waar de Oude Smidse stond. Maar ook de rest van het terrein is serieus in beeld om er te bouwen. ,,Er is grote vraag op het ogenblik”, zegt Van Sabben. ,,Dus is het heel logisch dat we gaan nadenken over de verdere invulling van dat terrein met een ander type woningbouw.”

Weerstand

Het plan om er huizen te bouwen is niet helemaal nieuw. Grondeigenaar Cingelveste (een samenwerking tussen Fraanje en Sagro) wilde dat eerder al, maar dat bleek een jaar of vijf geleden nog niet haalbaar. Daardoor kwam huisvesting voor arbeidsmigranten in beeld. Na veel protest van omwonenden werd dat tot twee keer toe afgeschoten: de eerste keer in 2016, de tweede keer gisteravond. Toen bleek dat Prior Group de stekker uit het plan trok om er 48 arbeidsmigranten onder te brengen. Enerzijds vanwege de weerstand, legt Prior-directeur Bram van Stel uit. ,,Die neem je niet zo makkelijk weg.” Maar ook het permanente toezicht dat er zou komen, zou organisatorisch en financieel een grote belasting vormen. Van Stel: ,,Het zou niet zo zijn dat er een locatie zou komen en dat we er niet naar hoefden om te kijken.”

Zolang het De Blikken maar niet beconcurreert

Toch zal het nog wel even duren voordat er meer dan de zes genoemde woningen op het terrein verrijzen. Eerst moet immers nieuwbouwwijk De Blikken, aan de andere kant van het dorp, vol zijn. De eerste fase (elf huizen) is zo goed als verkocht, de verkoop van de andere elf woningen moet nog beginnen. Óf Cingelveste moet huizen bouwen uit een ander segment, zodat de plannen elkaar niet beconcurreren.

 

Maar dan nog zijn er provinciale regels die opspelen, legt wethouder Kees Weststrate uit. ,,Op basis van prognoses zijn aantallen te bouwen woningen toegekend. Die hebben wij verdeeld over de bestaande bestemmingsplannen. Dat biedt geen ruimte om nog meer woningen toe te voegen op dit moment.” Als er nieuwe prognoses zijn, worden die aantallen aangepast. Wanneer dat is, is nog niet duidelijk. Overigens is bebouwing op de locatie van de Oude Smidse al opgenomen in een ouder bestemmingsplan en daardoor al meegerekend.

 

Amac was een bekende producent van landbouwmachines, met name voor de aardappel- en uienteelt. Na het faillissement in 2005 duurde het nog jaren voor de oude fabriekshallen gesloopt werden. Toen dat gebeurd was, werd het omgevormd tot park.

 

Bron: PZC 09-07-2021