Heerenhoek.nl | Buxusmot zit de kerk dwars
16858
post-template-default,single,single-post,postid-16858,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-14.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Buxusmot zit de kerk dwars

Buxusmot zit de kerk dwars

De vraatzuchtige rupsen van de buxusmot bezorgen de katholieke parochies een probleem. Waar halen ze de takjes voor Palmpasen vandaan?

De zondag vóór Pasen viert de kerk de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem. Traditiegetrouw krijgen de gelovigen dan een gezegend palmtakje mee naar huis. Die takjes komen van de buxus, maar deze struik valt steeds vaker ten prooi aan de rupsen.

Op de begraafplaats en in de parochietuin achter de Sint-Willibrorduskerk in ‘s-Heerenhoek is geen gave buxus meer te vinden. De meeste struiken zijn verwijderd. Slechts hier en daar staat nog een armetierig bosje bruine takjes van wat ooit een groene buxusbol was.

De parochie heeft daardoor dit jaar geen palmtakjes van eigen kweek. ,,Aan de buxussen in de pastorietuin was weinig glorie meer te behalen. We deden daarom een oproep aan de parochianen”, vertelt Richard Gielens, vrijwilliger bij de kerk. ,,We kregen van een dorpsgenoot het aanbod om tweehonderd takjes te komen snoeien.”

Uit de brand

Dat is inmiddels gebeurd. De takjes zijn gesorteerd en liggen keurig in mandjes in de kerk. Gielens: ,,Tweehonderd takjes zijn ruim voldoende voor de viering van Palmpasen. En we houden er nog genoeg over voor de palmpaasprocessie die we hebben met de communicanten en de vormelingen. Dus wij zijn uit de brand.” Over brand gesproken, verdorde palmtakjes worden voor de vastentijd verbrand. De as wordt gebruikt om op aswoensdag een askruisje te tekenen op het voorhoofd.

Voor parochies die echt geen palmtakjes in de buurt kunnen vinden, bieden commerciële hoveniers op het internet buxustakjes aan. De prijs is rond de dertig cent per takje. Exclusief verzendkosten.