Heerenhoek.nl | Een werkdag meelopen bij SAGRO
17100
post-template-default,single,single-post,postid-17100,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-14.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Een werkdag meelopen bij SAGRO

Een werkdag meelopen bij SAGRO

Marcello zaagt, Mehmet is aan het lassen: Praktijkschoolleerlingen ontdekken bij Sagro wat het is om werknemer te zijn.

Het was weer afzien vanmorgen voor Marcello van Rheenen. Veel te vroeg naar zijn zin stond het busje van Sagro voor de deur om de leerling van Praktijkschool Het Bolwerk op te halen voor zijn werkdag bij Sagro in ’s-Heerenhoek.

 

“Vannacht maar een uur geslapen”, zucht Marcello. ,,Maar ik zet gewoon de knop om en ga er tegenaan.” De zestienjarige Middelburger is één van de gelukkigen die meedraait in het project ‘Leren op de werkvloer’. Begin juni stapten ze voor het eerst bij Sagro binnen. Drie leerlingen van Praktijkschool ‘t Bolwerk in Middelburg.

Arjan Jobse, uitstroomcoördinator van Het Bolwerk: ,,Bijna alle praktijkschoolleerlingen komen aan een baan doordat ze na een stage mogen blijven. Maar dat zijn heel vaak flexcontracten, weten wij doordat we ze daarna nog drie jaar blijven volgen. Daarna staan ze zonder diploma op straat en komen moeilijk weer aan een nieuwe baan. Dat moet beter. Wat onze jongeren hier doen, is geen stage. Normaal benader ik werkgevers voor een stageplek, hier is het initiatief juist vanuit de werkgever gekomen. Sagro heeft gezegd: zijn er op school leerlingen die interesse hebben voor techniek? Dan laten wij hen zes weken ervaren wat het is om op de werkvloer mee te draaien en leren wij hen de vaardigheden aan die binnen ons bedrijf nodig zijn. Als ze iets onder de knie hebben, krijgen ze daar een certificaat voor. Dat is toch een andere insteek dan bij een stage. Bovendien is Sagro zo’n bedrijf dat mensen graag binnen houdt. Als ze bevallen en hun proeftijd doorkomen, blijven ze bij Sagro vaak de rest van hun leven hangen, heb ik gehoord.”

Werk voor het uitkiezen

Sagro (actief in infrastructuur, milieu, recycling en sloop) heeft 250 medewerkers in vaste dienst en 60 man flexibel, vertelt personeelsfunctionaris Davey Visser. ,,Wij doen eigenlijk alles op het gebied van infrastructuur, sloop, logistiek, milieu en recycling. Van grondverzet tot waterbouw en transport tot slibreiniging. We hebben ook een eigen garage en een handel in bouwmaterialen.” De jongens die de kans krijgen hier op de werkvloer te staan, hebben het dan ook voor het uitkiezen.

Wat willen ze leren? Bandjes of een lampje wisselen, olie verversen? Metaal snijden of leidingen knippen? Verbindingen maken op de houtzagerij? En niet minder belangrijk: zien ze een baan in de techniek zitten, in het bijzonder natuurlijk bij Sagro?

 

 Van school zonder diploma

Sterk Techniek Onderwijs Zeeland (STOZ) probeert samen met Het Huis van de Techniek Zeeuwse jongeren te interesseren voor techniek en logistiek. Dat is nodig, want vooralsnog is er te weinig animo bij jongeren terwijl de vraag in deze branches de komende jaren alleen maar toeneemt.

 

Het nieuwste project van STOZ richt zich op leerlingen van het praktijk- en speciaal onderwijs. ,,Die hebben het moeilijk als ze op de arbeidsmarkt komen”, vertelt projectleider Gerben Rodts van STOZ. ,,Ze blijven op school zolang ze leerplichtig zijn, tot hun achttiende. Dan gaan ze van school zonder diploma. Om een diploma of ‘startkwalificatie’ te krijgen, moet je op mbo-2 niveau of hoger zitten. Daar zitten ze onder.” Bij het project ‘Leren op de werkvloer’ van STOZ snijdt het mes aan twee kanten. Ten eerste worden leerlingen van het praktijk- en speciaal onderwijs warm gemaakt voor techniek en logistiek. Ten tweede kunnen de jongeren op de werkvloer praktijkcertificaten halen die erkend zijn in de branche van techniek en logistiek.

 

Uitbreiding naar Zeeuws-Vlaanderen

Rodts: ,,Het project bij Sagro in ‘s-Heerenhoek, met Praktijkschool Het Bolwerk in Middelburg, is het eerste. Daarna willen we uitbreiden met de Sagro-vestigingen in Zeeuws-Vlaanderen, waaronder Terneuzen en Westdorpe, en mogelijk een bedrijf bij Goes.”

 

Eén ding moeten ze allemaal leren: werknemersvaardigheden. Visser: ,,Bijvoorbeeld, dat je elke dag op tijd op je werk bent. Wij komen ze nog speciaal halen met een busje. De eerste dag al ging het mis. Om 7.30 uur zou het busje vertrekken, maar ze waren er niet! Normaal gesproken zou je dan direct ontslagen worden, nu zijn we wat soepeler geweest.” Arjan Jobse, lachend: ,,Het leuke is dat ze na drie weken al een beetje een team zijn geworden. Ze beginnen elkaar te corrigeren: ‘Hee! Morgen ben je wel op tijd, hè!’ Je ziet ze hier echt groeien.”

 

Bron: PZC 29-06-2021